Ton van den Hoogen 
/

Beeldend kunstenaar

 

Werk

Het werk van Ton van den Hoogen gaat in hoge mate over processen in het agrarische landschap en is niet alleen maar een indruk of persoonlijke uitdrukking van de landschappelijkheid. Ze ondergaat het agrarisch gebeuren om haar heen als een “vreet- en groeiproces”. Het zwart van de alles-verterende aarde vreet zich steeds verder het beeld in. De mais- en hooi inkuilingen, de bespannen en verzwaarde afdekplastics, het hooi als voedsel en als stapelblokjes, dit alles wordt via haar persoonlijke interpretatie gevisualiseerd. Tijdens haar vele privé- en studiereizen werd ze net als in Nederland door de landelijke  gebruiken van de plaatselijke agrariërs geïnspireerd. Tevens maakten de landschappen en de vreemde taal en tekens een blijvende indruk op haar. Door ingrijpende veranderingen in haar leven breekt voor Ton sinds 2008 een nieuwe periode van werk aan die ze zelf kenmerkt als 'Organismen'. 

In het overzicht hieronder is van iedere werkperiode informatie en een selectie van haar werken te vinden in de gelinkte documenten.

Overzicht:

Brabants Landschap 1973- 1989

Reizen 1990 - 2008

Organismen 2008 - heden

De Mens als inspiratie


CV

1970 - 1976:  Akademie voor Industriele Vormgeving - Eindhoven

1973 - heden:  

  • Ruim 80 solo - en groepsexposities bij galeries, musea en evenementen in Nederland, België (Brussel, Maaseik, Reuver),  Frankrijk (Parijs, Dordogne), Duitsland (Bonn) en de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai).
  • Werk aangekocht door particulieren, gemeenten, bedrijven en diverse musea zoals Bonnefanten Maastricht, Stedelijk Museum Schiedam, Kruithuis 's Hertogenbosch
  • Ruim 25 jaar lesgegeven als Docent Tekenen- en Schilderen aan het Gemerts Atelier, Volksuniversiteiten Boekel en Uden, en vanuit eigen Atelier in De Mortel en Helmond
  • Diverse publicaties in boeken, kranten en tijdschriften


Volledige Curriculum Vitae van Ton van den Hoogen kunt U hier downloaden.